زباله چطوری هوا رو گرمتر میکنه؟!

نقش مدیریت پسماند در تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی

روش مدیریت زباله ها مهم ترین عامل موثر بر تغییرات آب و هواست؛ ممکن است این جمله برای شما در نگاه اول اغراق آمیز به نظر برسد، اگر این طور است لطفا این مطلب را با دقت بیشتری دنبال کنید.

مدیریت نادرست پسماند نه تنها باعث پخش شدن زباله و بیماری های ناشی از آن می شود، بلکه بر محیط زیست ما نیز تأثیر مخربی می گذارد و منجر به آلودگی هوا و دریا می شود. با این اوصاف چگونه می‌توانیم شیوه‌های ضعیف مدیریت زباله خود را به صورت فردی تغییر دهیم؟ و چگونه این اقدامات به تغییرات آب و هوایی کمک می کند؟

تغییرات اقلیمی چیست؟

قبل از هر چیز ابتدا باید بدانیم تغییرات اقلیمی چگونه رخ می دهد و تا چه حد خطرناک است؛ تغییرات اساسی آب و هوایی همین اواخر آشکار شده است و قدمت چندانی ندارد اما شدت و سرعت آن به حدی است که زنگ خطر را برای اقلیم، گونه های زیستی، و البته خود ما به صدا در آورده است. طبق تخمین تا پایان این قرن دمای سطح زمین تقریباً 2 درجه افزایش می یابد؛ همین مقدار ظاهرا ناچیز اثرات فوق مخربی بر اکوسیستم، گیاهان، جانوران و انسان ها خواهد داشت. علاوه بر این به دلیل افزایش انتشار گازهای گلخانه ای، عمدتاً متان، دی اکسید کربن و اکسید نیتروژن تغییرات قابل توجهی نیز در ترکیب شیمیایی جو مشاهده شده است.

گازهای گلخانه ای مانند لحافی عمل می کنند که سیاره ما را پوشانده و آن را گرم می کند. این ناشی از تشعشعاتی است که از زمین ساطع شده و قادر به فرار از جو ما نیستند. نتیجه چیست؟ کوچک شدن یخچال های طبیعی و کاهش پوشش برفی باعث کاهش منابع آب شیرین و افزایش سطح آب دریاها شده است. همه اینها به راحتی می تواند باعث افزایش تعداد سیلاب ها شده و مناطق ساحلی و دریایی را به خطر بیندازد.

تاثیر تغییرات آب و هوایی بر انسان چیست؟

تغییرات آب و هوایی نه تنها بر محیط زیست، بلکه بر زندگی انسان نیز تأثیر می گذارد. این تغییرات علاوه بر به هم ریختن تعادل جهان طبیعی باعث ایجاد تغییرات وحشتناکی در سیستم بیولوژیکی ما نیز می شود. خطرات مستقیم و غیر مستقیم زیست‌محیطی برای سلامت انسان، از جمله شدت یافتن گرما و سرمای هوا، افزایش خطر آتش‌سوزی، از دست دادن تنوع زیستی و گسترش بیماری‌های عفونی در حال افزایش است.

علاوه بر این، افزایش مقدار گازهای گلخانه‌ای باعث اسیدی شدن اقیانوس‌ها، مرجان‌ها و پلانکتون‌ها می‌شود و کل اکوسیستم را در معرض شرایط جدید زندگی قرار می‌دهد، و باعث می‌شود که حیات دریایی به دلیل سرعت بالای تغییرات، توانایی سازگاری با این شرایط را نداشته باشد.

مدیریت پسماند چگونه بر تغییرات آب و هوایی تاثیر می گذارد؟

طبیعت در حال حاضر بسیار شکننده شده است و رفتار بی پروای ما اکنون کل جهان زنده و خانه خود ما را تهدید به نابودی می کند. تولید بی محابای انرژی، مصرف گرایی سرسام آور و مدیریت غیرمسئولانه ضایعات، به علاوه افزودن ذراتی با پایه کربن به هوا، که در طی سوزاندن فرآورده‌های نفتی تولید می‌شوند، به طور مستقیم بر تغییرات آب و هوایی تاثیر می گذارند؛ نتیجه این فرایند، گرمتر  شدن مداوم هوا و ایجاد اثر گلخانه ای فاجعه بار در اتمسفر است.

راه حل اساسی برای مدیریت پسماند در حال حاضر دفن و امحای زباله است که باید به صورت دقیق و اصولی انجام شود، در غیر این صورت تأثیر ناگواری بر محیط ما خواهد داشت. گروه پیشتازان محیط زیست آسیا این دغدغه را با بهره گیری از ابزار مکانیزه و سایت امحای مجهز، و نیز کارشناسان و مدیران حرفه ای در زمینه بهداشت دنبال می کند.

آیا می توانیم مسیر را تغییر دهیم؟

اگر انسان کمی رفتار خود را اصلاح کند، می توان بسیاری از اثرات منفی را بهبود بخشید. ما انسان ها می توانیم با مدیریت زباله، استفاده مجدد و بهینه از محل دفن و کاهش مصرف با کمک بازیابی محصولات، از ایجاد زباله های غیر ضروری خودداری کنیم. در عین حال با جدا کردن و بازیافت زباله هایی که ایجاد می کنیم می توانیم زباله های کمتری را به محل امحا بفرستیم. زباله هایی که باقی مانده اند در واقع برای ایجاد انرژی سوزانده می شوند، به این معنی که زباله های کمتری به محل دفع پسماند ارسال می شود.
عادت ها و رفتارهایی مثل بازیافت و همچنین جنبش پسماند-صفر ظاهرا وقت گیر و پر دردسر هستند اما باید توجه داشته باشیم که برای ساختن جهانی امن و سالم تک تک اعمال فردی ما اهمیت دارند. از آنجا که تولید زباله یک موضوع اجتناب ناپذیر برای نوع بشر است شروع به ایجاد تغییرات، حتی با انجام اقدامات اندک و برداشتن قدم های کوچک در جهت تغییر اهمیت بالایی دارد. شما می توانید این فرایند را با اجتناب از موارد و محصولات یکبار مصرف و انتخاب مواد بادوام به جای آنها شروع کنید و اطمینان حاصل کنید که زباله های کمتری تولید و به محل دفن زباله ارسال می شود.